Παρουσίαση του «Δεν αδειάζουμε να πεθάνουμε» του Δημήτρη Παπαχρήστου

23/11/2023

Το 17ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest συνεχίζει με τις παράλληλες εκδηλώσεις του. Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίο «Δεν αδειάζουμε ναπεθάνουμε» του Δημήτρη Παπαχρήστου, εκδόσεις Τόπος.

Μέσα από τις ιστορίες του βιβλίου, «η μνήμη πασχίζει να κρατήσει ζωντανό το παρελθόν, σαν σταθμό ανεφοδιασμού των νέων για να συνεχίσουν και να φτάσουν εκεί που δεν καταφέραμε εμείς. Για να μπορέσουν να προλάβουν το μέλλον γιατί αλλιώς δεν θα το συναντήσουν ποτέ.»

Για το βιβλίο, μίλησαν ο εκπαιδευτικός και ζωγράφος κ. Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου και ο εκπαιδευτικός και ποιητής κ. Παναγιώτης Τσιμπιλάκης. Ανέφεραν χαρακτηριστικά πως η λογοτεχνία για τον Δημήτρη Παπαχρήστο δεν είναι απλά ένα καταφύγιο, αλλά ένα ορμητήριο που λειτουργεί ως όχημα για να μας ταξιδεύσει στα τοπία της ιστορικής μνήμης. Οι δυο ομιλητές διάβαζαν αποσπάσματα από το «Δεν αδειάζουμε να πεθάνουμε», καθώς και το διήγημα του συγγραφέα, «Σαν Παραμύθι».

Η παρουσίαση του βιβλίου όμως είχε και πολλές εκπλήξεις. Ο αρχιτέκτονας και μουσικός κ. Αλέκος Δεληβοριάς ερμήνευσε δύο μελοποιημένα ποιήματα του συγγραφέα, παρμένα από την ποιητική συλλογή του «Διάτρητος». Τον συνθέτη συνόδευσε στο τραγούδι η κ. Μιχαέλα Παυρούλη.

Η βραδιά έκλεισε με μια έκπληξη. Μαθητές από το 6ο Γυμνάσιο Χαλκίδας παραβρέθηκαν στην εκδήλωσα και έκαναν τις ερωτήσεις τους στο Δημήτρη Παπαχρήστο. Ο συγγραφέας αναφέρθηκε στην εμπειρία του στο Πολυτεχνείο, πράγμα που άνοιξε τον διάλογο και με τους υπόλοιπους θεατές.

Image title

Image title

Image title

Image title




Εγγραφή στο Docfest Newsletter